Alles draait om licht.
Zonder licht is alles donker en heb je geen foto. (wat een wijsheid he ;-) kan zo op een tegeltje). Licht is daarom super belangrijk bij het maken van je foto. - Licht zorgt ervoor dat je Held duidelijk in beeld is.
- Licht kan ervoor zorgen dat hij er mooi uitziet (of niet....).
- En licht geeft sfeer aan de foto en kan zo het verhaal van de held ondersteunen.
Deze zaken gaan we hieronder verder uitdiepen.
Een held moet natuurlijk in de spotlight staan!!
Wat je natuurlijk wilt is dat jouw held in de spotlight staat. Let er daarom op dat  jouw held licht genoeg is ten opzichte van de rest van de foto. Wat meestal goed werkt is als de held net iets lichter is dan de rest van de foto. Dit komt omdat je ogen automatisch het lichtste punt van de foto opzoeken. Is een ander punt lichter dan de held in je foto dan zal je zien dat dit aandacht van de held afleid. 

Merk je dat je dat meeste aandacht naar de witte bol gaat? 

De held in deze foto is het Mini Cooper logo. zoals je ziet valt daar ook mooi het licht op. De koplamp bijvoorbeeld is duidelijk donkerder.

Wat is nu een goed belichte foto?? 
Over het algemeen heb je een goed belichte foto als alle de details van je held duidelijk zichtbaar zijn. Als een foto onderbelicht is (te donker dus) dan vallen er details weg. Dit gebeurd ook als je held overbelicht is (teveel licht) want dan worden bepaalden delen super wit en vallen de details ook weg. 
Hieronder een mooi voorbeeld om dit punt duidelijk te maken. De linker foto van de auto is duidelijk onderbelicht. De koplampen zijn donker, ik kan het verschil tussen de weg en de banden nauwelijks zien, overgang van het gele naar het zwarte deel van de bumper is niet goed te zien, enz. Rechts is de belichting totaal anders. Alle details aan de voorkant van de auto zijn duidelijk in beeld. 
Twee bananen. De linker banaan is goed belicht. De rechter banaan is overbelicht. Hij is nu zo licht dat het de kleur en details minder duidelijk zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de groene lijn aan de onderkant van de banaan linker banaan en vergelijk dat met de rechter...
Hou rekening met de zon.
De zon kan soms voor moeilijkheden zorgen. Het maken van een leuke foto op een zonnige dag met weinig of helemaal geen wolken is een hele uitdaging. Je hebt al snel dat de lucht in foto overbelicht is maar je held goed zichtbaar of dat je held onderbelicht is en de lucht goed zichtbaar. Kijk even naar de foto hieronder.
Links is de lucht te licht (links onderin is een hele witte plek)
Rechts zijn de wolken wel te zien maar is de brug erg donker. 
De foto in het midden laat duidelijk details in de wolken en in de brug zien.
In een situatie als hierboven is het super lastig om de foto zoals in het midden te krijgen. De lucht is gewoon te helder t.o.v. de held. Hier een een paar manieren om dit op te lossen!!
1. Breng je held naar een ander locatie (beetje lastig om dit te doen met de Erasmusbrug hierboven :-)) of verplaats jezelf waardoor je een andere achtergrond hebt. Bijvoorbeeld als je een foto van je kinderen wilt maken in de speeltuin, kijk dan of je hoger kan gaan staan (op een bankje ofzo) waardoor je niet de lucht maar het grasveld of de struiken als achtergrond van de foto hebt.

2. Maak de foto op een andere dag met meer bewolking of op een ander moment van de dag waarbij de zonder minder sterk is, Bijvoorbeeld rond zon's opkomst of ondergang. Rond die tijd heb je vaak super mooi sfeervol licht!! 
3. Je kan ook aan de slag met flitsers of zogenaamde HDR opnames maar die dingen gaan we niet in deze cursus behandelen.

Zonnige dag geeft harde schaduwen
Daarnaast geeft zonlicht veel harde schaduwen. Dat kan bij sommige foto's (o.a. zwartwit of architectuur) heel mooi zijn maar bij veel andere foto's (zoals portretten) geeft het vaak minder mooi resultaat. 
Basis regel om te onthouden:
Voor de meeste type fotografie geeft hard licht geen mooi effect. Hard licht is bijvoorbeeld direct zonlicht op een zonnige dag. Of het licht van een felle lamp. Dit type licht geeft harde schaduwen en fletse kleuren. Zachter licht, bijvoorbeeld op een dag dat er wolken zijn of als iemand in de schaduw staat geeft vaak een beter resultaat.

De jonge in de foto hierboven harde schaduwen (Foto van ROGER_Design). Je ziet duidelijk de scherpe overgang van licht naar schaduw. De foto van het meisje rechts in gemaakt met zacht licht (bewolkte dag bij het raam). Je zie wel schaduwen, bijv naast haar neus, maar de overgang van licht naar donker verloopt geleidelijk. 


Bij deze foto werkt hard licht wel in het voordeel van de foto. Dit omdat het gaat om de lijn en het sterke contrast tussen het witte en zwarte deel. 

In deze foto werkt hard licht ook (naar mijn mening i.e.g. :-)). Dit komt doordat het een zwartwit foto is en omdat het harde licht onderdeel is van het verhaal van de foto.  Hieronder ga ik hier verder op in!

Licht en het verhaal van je held
Licht heeft ook een belangrijke rol bij het vertellen van het verhaal van je held en het gevoel dat dit oproept bij de gene die je foto ziet. Hoog over heb je knoppen waar je aan kan draaien
1. Je kan het licht warmer of kouder maken.
2. Je kan het licht harder en zachter laten schijnen. 
Oke ik snap dat je hier niet altijd direct invloed op hebt maar je kan er wel over na denken voordat je een foto gaat maken of je planning aanpassen voor het moment dat je op pad gaat om een bepaalde foto te maken. 
Voorbeelden helpen denk het beste. Daar komen ze>

Het licht in deze foto heeft meer blauw in zich waardoor de foto kouder aanvoelt. Je zie dat het een mooie dag is maar wel een dag waarbij je je jas aan moet. 

Deze foto is duidelijk warmer doordat hij mee geeltinten heeft.  

De zonsondergang geeft een warme sfeer aan deze foto. Dit ondanks dat er sneeuw ligt!! Toch een heel ander verhaal dan wanneer het er allemaal blauw en koud had uitgezien denk je niet?  

Deze foto is op een zonnige dag gemaakt. Ik heb bewust Crocussen gezicht die in de schaduw van een boom stonden om toch zachter licht te krijgen. Ondanks dat zie in in de achtergrond nog steeds veel warm licht en krijgt je wel het gevoel van een lente dag. 

Zonsondergang op opkomst geeft heel vaak mooi licht. De kleuren in de lucht en het silhouet maken natuurlijk het verhaal bij deze foto

De mist in de ochtend geeft extreem zacht licht en zorgt voor een dromerige sfeer.

Opdrachten
Tijd voor wat praktijk na al deze theorie!!
Opdracht 1 > Licht detective

Zoek ongeveer 10 foto's die je mooi vind. Kijk bijvoorbeeld op 500px.com of unsplash.com Het onderwerp maakt niet uit maar misschien is het wel leuk om niet alles van 1 onderwerp (bijvoorbeeld alleen landschappen) te kiezen. 

Als je de foto's hebt uitgekozen focus je dan op het licht en beantwoord de volgende vragen:
- Welk type licht is gebruikt? (zon? kunstlicht? is het licht hard of zacht??)
- Waar komt het licht vandaan? (Uit welke richting komt het?) 
- Op welke tijd van de dag is deze foto gemaakt denk je?
- Welke toon of sfeer heeft de foto? (warm? koud?) En hoe ondersteund dit het verhaal van de foto?
Opdracht 2 > 1 foto, verschillende momenten
Kies een bepaalde “held” die je buiten wilt fotograferen, bijvoorbeeld van een bloem in je tuin, je partner of je kind, je kaasschaaf, weet ik veel!! Kies zelf iets uit wat je interessant vind. 
Maak over de dag en avond heen (om de 3 uur) keer op keer dezelfde foto en zie hoe het licht en daarmee ook de foto er totaal anders uit ziet. O!! en als je een flitser hebt, gebruik die dan ook eens in de avond. 
Welk licht vind je het mooist? Op welk moment van de dag was dat?? Welke weersomstandigheden was dat? Wat maakt het ene licht mooier dan het ander?? 

You may also like

Back to Top