Welkom bij deel drie van Orde in de chaos!! Hieronder gaan we nog veeeel meer orde in de chaos scheppen!! Dit gaan we als eerst doen we door de kijker te helpen bij het vinden van de held aan de hand van:
- Lijnen
- Contrast verschillen
- Scherpte en onscherpte
- Framing
Help de held te vinden
Als je er naar een foto kijkt en je moet zoeken naar de held dan schieten je ogen van links naar rechts boven naar beneden door het beeld. Dat zoeken is (onbewust) heel irritant, en als je de held in de foto dan nog steeds niet gevonden hebt haak je waarschijnlijk af en ga je door naar een andere foto….
Een foto wordt lekker om naar te kijken als het oog de held super makkelijk kan vinden en daar tot rust kan komen.
Leading lines
Lijnen kunnen het oog van de kijker goed helpen de held te vinden. Het is fijn als ze vanuit de linkerhoek beginnen omdat het oog daar begint met kijken (we lezen ook vanaf de linkerkant, ik denk dat het hierdoor komt...). 

Naast de onscherpte van het hekwerk helpen de horizontale lijnen in het hek je het meisje te vinden.

Held je deze foto?? De vrouw bovenaan de duin natuurlijk! Ze is makkelijk te vinden doordat het wandelpad mooi van links onder naar boven werkt als leadingline. Wat ook helpt is dat zij erg donker is in vergelijking met de lucht. Dit contrast helpt ook enorm...mmm contrast...laten we het daar eens over hebben!

Contrast verschillen
Over contrast hebben we het ook gehad in het Superpowerlijstje, weet je nog? Sommige superpowers zijn ook erg nuttig om orde in de chaos te scheppen!
Naast lijnen is contrast een andere effectieve manier om je held te helpen vinden. Als het meest in de foto bijvoorbeeld wat donker is maar er 1 object (de held) duidelijk lichter is dan de rest dan helpt dat het vinden van de held enorm. Dit kan ook met kleur. Denk bijvoorbeeld aan een groene muur waar iemand met een gele jas langsloopt.

In deze foto is er maar in pion die er uitspringt, overduidelijk toch? Omdat hij donker is en de andere pionnen allemaal wit zijn is er een extreem contrastverschil dat super duidelijk maakt dat de zwarte pion de held is. Een andere techniek die ik heb gebruikt is scherpte diepte, hieronder lees je hier meer over. 

Scherpte diepte
Een andere superpower waar eerder kort bij stil hebben gestaan is scherpte en onscherpte. Dit wordt ook vaak scherpte diepte genoemd. Met scherpte diepte wordt de mate van onscherp tot scherp bedoeld. Scherpte diepte is een van de meest effectiefste manieren om de held uit de foto te laten springen. Door alles op de held na in de foto onscherp te maken zullen onze ogen automatisch als eerst de held vinden en daarna pas de rest van de foto gaan verkennen. Met een digitale camera krijg je dit effect door een laag F getal te gebruiken. Maar ook veel moderne smartphones hebben optie om dit effect te realiseren. Op Samsung telefoons heet het bijvoorbeeld Live Focus.   

Een beetje extreem voorbeeld hoe onscherpte kan helpen. De kruising van de lijnen van het voorste deel van deze garde zijn de plek waar je ogen op focussen.

Hier is een ander punt scherp. Je ogen landen als eerst op het einde van het handvat en gaan vanuit daar de rest van de foto verkennen.

De vlinder is scherp maar de rest is super onscherp. Dat maakt dat de held super makkelijk te vinden is en waarom deze foto zo lekker is om naar te kijken. Ook heb ik in deze foto gebruik gemaakt van contrastverschillen. Dit niet zo duidelijk als met de pion maar door het licht in de achtergrond precies achter de vinder te positioneren steekt dit mooi af tegen de zwarte vleugels en kop.

Framing
Een andere manier om orde te scheppen is de techniek van framing. Met framing (inlijsten) zorg je voor een "fotolijst" rondom je held. Op die manier maak je heel duidelijk wat de held is en daarnaast zorgt het ook voor een stabiel en opgeruimd beeld. Hier wat voorbeelden om het wat ter verduidelijken ("a picture is worth a thousand words" ja toch?!). 

De ogen zijn duidelijk zichtbaar maar de rest van het gezicht is bedekt. Minimale afleiding van de held (de ogen)

Dit is een duidelijk voorbeeld toch?? Het hek zorgt letterlijk voor een omlijsting aan de boven en onderkant.

Deze jongen staat precies in een wit vlak van de langs razende BART metro in San Francisco. Dat witte vlak zorgt voor een mooie lijst om de held. Als de jongen bijvoorbeeld half op een wit vlak en half op een donder vlak had gestaan had dit een minder fijn en stabiel beeld opgeleverd.

Maak combinaties voor een nog sterkere compositie
Zodra je combinaties gaat maken krijg je vaak een nog sterker beeld. Welke compositie technieken zie je in de onderstaande foto?? Waar zie je ze??  
Opdracht 
Maak een foto van bloemen en zorg dat de held duidelijk is door orde te scheppen en er geen afleidingen zijn zou de aandacht van de held afleiden.
Opdracht 
Weer even terug naar die voeten foto's. Maak een foto van voeten waarbij je orde in de chaos schept. Probeer hierbij ook de kijker te helpen de held (de voeten dus) te vinden. Je krijgt bonuspunten als je lijnen (leading lines) gebruikt om dit voorelkaar te krijgen!!

You may also like

Back to Top